Antwoorden op

veelgestelde vragen

Hier vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen over onze producten, diensten, en bedrijfsvoering. Ons doel is om u snel en efficiënt van de benodigde informatie te voorzien. Mocht u geen antwoord vinden op uw vraag, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier of onze klantenservice. We staan altijd klaar om u te helpen!

Airconditioning

Kan een airco ook verwarmen?

Ja, de meeste airconditioners kunnen ook verwarmen. Dit type airconditioner wordt vaak een omkeerbare of warmtepomp-airconditioner genoemd. Een omkeerbare airconditioner kan het koelproces omkeren en warmte van buiten naar binnen verplaatsen, waardoor het ook kan worden gebruikt als verwarmingssysteem.

Hier is hoe het werkt:

 • Koelmodus: In de koelmodus onttrekt de airconditioner warmte uit de binnenruimte en voert deze naar buiten, waardoor de temperatuur binnen wordt verlaagd.
 • Verwarmingsmodus: In de verwarmingsmodus neemt de airconditioner warmte op uit de buitenlucht (zelfs bij koud weer) en voert deze naar binnen, waardoor de temperatuur in de binnenruimte wordt verhoogd.

De omkeerbare airconditioner maakt gebruik van een koelvloeistof die kan worden omgekeerd om het koel- of verwarmingsproces te regelen. Dit maakt het een zeer efficiënte en veelzijdige optie voor zowel koeling als verwarming, vooral in Nederland waar de temperatuur niet extreem laag wordt.

Wanneer moet ik een airco bijvullen?

Het bijvullen van een airconditioner met koelmiddel is meestal niet nodig. Wanneer het niveau van het koelmiddel in het systeem laag is kan dit leiden tot verminderde koelprestaties. Hier zijn enkele tekenen dat je airconditioner mogelijk moet worden bijgevuld:

 • Verminderde koelprestaties: Als je merkt dat je airconditioner niet meer zo effectief koelt als voorheen, kan dit een teken zijn dat het niveau van het koelmiddel te laag is.
 • Warmere luchtstromen: Als de lucht die uit de airconditioner komt warmer is dan normaal, kan dit duiden op een probleem met het koelmiddelniveau.
 • IJs- of condensatievorming op de leidingen: Overmatige ijs- of condensatievorming op de leidingen van de airconditioner kan een indicatie zijn dat het koelmiddelniveau te laag is.
 • Vreemde geluiden of trillingen: Abnormale geluiden of trillingen tijdens het gebruik van de airconditioner kunnen worden veroorzaakt door een laag koelmiddelniveau.
 • Frequent aan- en uitschakelen: Als de airconditioner vaak aan en uit schakelt zonder dat de gewenste temperatuur wordt bereikt, kan dit wijzen op een probleem met het koelmiddelniveau.

Het is belangrijk op te merken dat een laag koelmiddelniveau vaak wordt veroorzaakt door een lek ergens in het systeem. Het bijvullen van koelmiddel alleen zal het probleem niet oplossen als het lek niet wordt gerepareerd. Als je vermoedt dat je airconditioner koelmiddel moet worden bijgevuld, is het raadzaam om een professionele KTS te raadplegen om het systeem te inspecteren, het lek op te sporen en indien nodig het koelmiddel bij te vullen.

Moet een airco regelmatig onderhouden worden?

Ja, regelmatig onderhoud van een airconditioner is essentieel om de efficiëntie, prestaties en levensduur van het systeem te behouden. Hier zijn enkele redenen waarom regelmatig
onderhoud belangrijk is:

 • Optimale prestaties: Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat de airconditioner optimaal blijft werken. Dit betekent dat het systeem efficiënter koelt en energie bespaart, wat resulteert in lagere energiekosten.
 • Verlengde levensduur: Door regelmatig onderhoud worden potentiële problemen vroegtijdig opgespoord en verholpen, waardoor slijtage wordt verminderd en de levensduur van de airconditioner wordt verlengd.
 • Voorkomen van storingen: Onderhoud helpt om storingen en defecten te voorkomen. Door kleine problemen tijdig aan te pakken, kunnen grotere en kostbaardere reparaties in de toekomst worden vermeden.
 • Verbeterde luchtkwaliteit: Een goed onderhouden airconditioner kan de luchtkwaliteit in huis verbeteren door stof, vuil en allergenen effectief te filteren en te verwijderen.
 • Veiligheid: Regelmatig onderhoud kan ook bijdragen aan de veiligheid van het systeem. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat elektrische componenten goed functioneren en dat er geen risico’s zijn op oververhitting of brandgevaar.

Het onderhoud van een airconditioner omvat meestal het reinigen of vervangen van luchtfilters, het controleren van koelvloeistofniveaus, het inspecteren van condensatiedrainage, en het controleren van elektrische aansluitingen. Het wordt aanbevolen om een professionele F-gassen-technicus in te schakelen voor regelmatig onderhoud, bij voorkeur minstens een keer per twee jaar, om ervoor te zorgen dat het systeem correct wordt geïnspecteerd en onderhouden.

Wat is de levensduur van een airconditioner?

De levensduur van een airconditioner is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van het apparaat, de mate van gebruik, de mate van onderhoud en de installatie kwaliteit. Over het algemeen wordt verwacht dat goed onderhouden airconditioners tussen de 10 en 15 jaar meegaan. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen met betrekking tot de levensduur van een airconditioner:

 • Kwaliteit van het apparaat: Airconditioners van hogere kwaliteit hebben vaak een langere levensduur. Het is de moeite waard om te investeren in een model van een gerenommeerd merk met een goede reputatie voor duurzaamheid en betrouwbaarheid.
 • Mate van gebruik: Hoe intensief een airconditioner wordt gebruikt, kan van invloed zijn op de levensduur ervan. Een airconditioner die regelmatig wordt ingeschakeld en lange tijd draait, kan sneller slijten dan een die sporadisch wordt gebruikt.
 • Onderhoud: Regulier onderhoud is essentieel voor het behoud van de prestaties en levensduur van een airconditioner. Dit omvat het regelmatig reinigen of vervangen van luchtfilters, het controleren van koelvloeistofniveaus, het smeren van bewegende onderdelen en het inspecteren van de condensatie drainage.
 • Installatiekwaliteit: Een correcte installatie van de airconditioner is van cruciaal belang voor een lange levensduur. Een slechte installatie kan leiden tot overmatige slijtage, inefficiëntie en vroegtijdige storingen.
 • Omgevingsfactoren: Omgevingsfactoren zoals klimaat, luchtvochtigheid, vervuiling en blootstelling aan corrosieve stoffen kunnen ook van invloed zijn op de levensduur van een airconditioner.

Het is belangrijk om te investeren in een airconditioner van goede kwaliteit, regelmatig onderhoud uit te voeren en een professionele installatie te laten uitvoeren om de levensduur van het apparaat te optimaliseren. Het volgen van de richtlijnen van de fabrikant voor onderhoud en gebruik helpen ook om de levensduur van de airconditioner te verlengen.

Hoeveel geluid maakt een airco?

Het geluidsniveau van een airconditioner is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type airconditioner, de fabrikant, het model, de grootte van de unit en de
gebruiksomstandigheden. Een airconditioner kan geluid produceren tijdens het functioneren, maar moderne modellen zijn vaak ontworpen om het geluid tot een minimum te beperken.

Hier zijn enkele punten om te overwegen:

 • Decibelniveau (dB): Het geluidsniveau van een airconditioner wordt gemeten in decibels (dB). Hoe hoger het aantal decibels, hoe luider de airconditioner is. Moderne airconditioners proberen vaak het geluidsniveau onder de 60 dB te houden, wat vergelijkbaar is met het geluidsniveau van een normaal gesprek. Daikin airconditioners hebben gemiddeld een geluidsniveau van 45 DB.
 • Type airconditioner: Verschillende types airconditioners hebben verschillende geluidsniveaus. mobiele airconditioners kunnen bijvoorbeeld meer geluid produceren dan split-systemen of centrale airconditioning systemen.
 • Installatie: Een juiste installatie van de airconditioner kan helpen om geluidsoverlast te verminderen. Een goed geïnstalleerde airconditioner zal minder trillingen en lawaai
  veroorzaken.
 • Onderhoud: Regelmatig onderhoud van de airconditioner, zoals het reinigen van de filters en het controleren van de ventilatorbladen, kan helpen om het geluidsniveau laag te houden. Vuil en stof kunnen de prestaties van de airconditioner verminderen en meer geluid veroorzaken.
 • Omgevingsfactoren: Omgevingsfactoren, zoals de akoestiek van de ruimte en
  achtergrondgeluiden, kunnen het geluidsniveau van de airconditioner beïnvloeden. In een stille kamer kan het geluid van de airconditioner meer opvallen dan in een ruimte met veel omgevingsgeluid.
Welke types airconditioner zijn er?

Het type airconditioner dat je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte en indeling van de ruimte die je wilt koelen, je budget, en je persoonlijke voorkeuren. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten airconditioners en de situaties waarin ze het meest geschikt zijn:

 • Split-airconditioner: Dit type airconditioner bestaat uit een binnenunit, die aan de muur of aan het plafond wordt gemonteerd, en een buitenunit die de warme lucht afvoert. Split- systemen zijn efficiënter en bieden meestal meer koelvermogen dan mobiele airconditioners. Ze zijn geschikt voor het koelen van individuele kamers of meerdere ruimtes in een huis of kantoor.
 • Centrale airconditioning: Dit is een geavanceerder systeem dat wordt geïnstalleerd als een permanent onderdeel van je huis. Centrale airconditioning biedt koeling voor het hele huis via een reeks kanalen en luchtverspreiders. Het is ideaal voor grotere woningen of gebouwen waar een gelijkmatige koeling in alle kamers nodig is.

  Bij het kiezen van de juiste airconditioner is het belangrijk om de grootte van de ruimte te overwegen die je wilt koelen, evenals factoren zoals isolatie, lokale klimaatomstandigheden en het budget.

Is een airconditioningsysteem ongezond?

Over het algemeen is een airconditioningsysteem niet ongezond, maar er zijn enkele mogelijke gezondheidsrisico’s en overwegingen waar rekening mee moet worden gehouden:

 • Luchtkwaliteit: Als een airconditioningsysteem niet regelmatig wordt onderhouden, kan het stof, vuil en allergenen verzamelen. Dit kan de luchtkwaliteit in huis verminderen. Het is belangrijk om filters regelmatig te reinigen en het systeem periodiek te laten controleren om de luchtkwaliteit te behouden. Vaak is de luchtvochtigheid te hoog als er met de airco gekoeld wordt, door te koelen vermindert de luchtvochtigheid.
 • Droge lucht: Airconditioners kunnen de luchtvochtigheid in een kamer verminderen, wat kan leiden tot droge huid, geïrriteerde ogen en keel, en andere ongemakken. Het gebruik van een luchtbevochtiger kan helpen om het vochtgehalte in de lucht op een comfortabel niveau te houden.
 • Verspreiding van ziektekiemen: Als een airconditioningsysteem niet goed wordt
  onderhouden, kunnen bacteriën, schimmels en andere ziektekiemen zich in de luchtfilters en ventilatiesystemen vermenigvuldigen en verspreiden. Regelmatig onderhoud en reiniging van het systeem kan dit risico verminderen.
 • Temperatuurschommelingen: Te grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten of te koude luchtstromen van de airconditioner kunnen leiden tot verkoudheid, hoofdpijn en andere gezondheidsproblemen bij gevoelige individuen.
 • Allergieën en astma: Mensen met allergieën of astma kunnen gevoeliger zijn voor de effecten van airconditioners, vooral als het systeem niet regelmatig wordt schoongemaakt. Het gebruik van hoogwaardige filters en het regelmatig reinigen van het systeem kan helpen om allergenen te verminderen. Kortom, met de juiste installatie, onderhoud en gebruik biedt een airconditioningsysteem een comfortabele en gezonde omgeving in huis. Het is echter belangrijk om bewust te zijn van mogelijke gezondheidsrisico’s en voorzorgsmaatregelen te nemen om deze te minimaliseren/uitsluiten.
Waar wordt de airco geplaatst?

De locatie voor het plaatsen van een airconditioner is afhankelijk van verschillende factoren zoals o.a.: type airconditioner, de lay-out van je huis en je persoonlijke voorkeuren.

Enkele algemene richtlijnen:

 • Binnenunit: De binnenunit van een split-airconditioner wordt meestal aan de muur of aan het plafond gemonteerd. Het is belangrijk om een locatie te kiezen waar de luchtstroom niet wordt geblokkeerd door meubels of andere obstakels. De binnenunit wordt bij voorkeur geplaatst op een positie waar de lucht gelijkmatig door de kamer kan circuleren.
 • Buitenunit: De buitenunit van een split-airconditioner wordt meestal buiten aan de muur, een plat dak of op de grond geplaatst. De locatie is vrij van obstakels die de luchtstroom kunnen belemmeren, zoals planten, bomen of hekken. Het is ook belangrijk om de buitenunit te plaatsen op een plek waar geluidsoverlast voor buren en uzelf wordt geminimaliseerd.
 • Centrale airconditioning: Bij centrale airconditioningssystemen bevindt de koelmachine zich meestal buiten. Dit in tegenstelling tot de lucht verspreidende units die zich binnen in het huis bevinden, zoals in plafond- vloer of kanaalmodellen. De locatie van deze interne units moet zorgvuldig worden gekozen om een gelijkmatige verdeling van gekoelde lucht te garanderen.
 • Professioneel advies: Het is altijd een goed idee om samen met KTS te bepalen wat de beste locatie voor je airconditioner is. Wij houden rekening met diverse factoren zoals de oriëntatie van je huis, de isolatie, en andere specifieke kenmerken om de meest efficiënte en effectieve plaatsing te bepalen. Onthoud dat een goede plaatsing van je airconditioner niet alleen het comfort in je huis verbetert, maar ook de efficiëntie en levensduur van het systeem bevordert.

Warmtepompen

Hoe werkt een warmtepomp en wat zijn de voordelen ervan?

Een warmtepomp werkt door warmte uit de omgeving te onttrekken en deze te gebruiken om een gebouw te verwarmen (of koelen). Dit proces wordt mogelijk gemaakt door het principe
van warmtetransport. Hier zijn de basisprincipes:

 • Warmtebron: Een warmtepomp haalt warmte uit een natuurlijke bron, zoals de buitenlucht, de grond of grondwater. Dit kan zelfs bij lage temperaturen plaatsvinden.
 • Verdamping: Een koelvloeistof, meestal een speciaal type koelmiddel, wordt verdampt bij een lage temperatuur door de warmte uit de omgeving te absorberen. Hierdoor verandert het van een vloeibare toestand naar een gasvormige toestand.
 • Compressie: Het gasvormige koelmiddel wordt samengeperst door een compressor. Door dit proces stijgt de temperatuur van het gas aanzienlijk.
 • Condensatie: Het hete gas wordt door een condensor geleid, waar het zijn warmte afgeeft aan het verwarmingssysteem van het gebouw. Hierdoor condenseert het gas terug naar vloeistofvorm.
 • Warmteafgifte: De vrijgekomen warmte wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen via een systeem van vloerverwarming, radiatoren of luchtverwarming.

De voordelen van warmtepompen zijn onder meer:

 • Energiezuinigheid: Warmtepompen gebruiken slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit om warmte uit de omgeving te halen, waardoor ze veel energiezuiniger zijn dan traditionele verwarmingssystemen op basis van fossiele brandstoffen.
 • Milieuvriendelijkheid: Omdat warmtepompen geen directe verbranding van fossiele brandstoffen vereisen, stoten ze veel minder CO2 en andere schadelijke stoffen uit,
  waardoor ze milieuvriendelijker zijn en bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering.
 • Lagere energiekosten op lange termijn: Hoewel de initiële investering hoger kan zijn dan bij traditionele verwarmingssystemen, kunnen warmtepompen op lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren op energierekeningen vanwege hun efficiëntie.
 • Veelzijdigheid: Warmtepompen kunnen worden gebruikt voor zowel verwarming als koeling, waardoor ze het hele jaar door comfort bieden in verschillende klimaten.

Al met al bieden warmtepompen een duurzaam en efficiënt alternatief voor traditionele verwarmingssystemen.

Moet ik mijn warmtepomp vaak laten onderhouden?

Om het rendement van uw warmtepomp optimaal te houden is, is een regelmatige controle wenselijk. Een warmtepomp is weliswaar onderhoudsvriendelijker dan verwarmingssystemen op gas of stookolie omdat er geen verbranding aan te pas komt KTS-Schreurs onderhoud uw systeem om de 2 jaar.

Waar moet een warmtepomp worden geplaatst?

Als je kiest voor een hybride warmtepomp dan moet er zowel een buitenunit als een binnenunit worden geplaatst. De buitenunit moet buiten worden geplaatst. Vaak is dit tegen
de buitengevel aan, de installateur zal altijd opletten of de plaats van de buitenunit geen geluidsoverlast geeft. De binnenunit is iets kleiner dan een cv ketel en kan binnen worden geplaatst.

Hoeveel subsidie krijg ik voor de aanschaf van een warmtepomp?

Subsidies zijn afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan het energielabel, aan de grootte van de installatie en de installatie dient bekend te zijn bij R.V.O. onder een door hun goedgekeurde meldcode.

Zijn de bestaande radiatoren in mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Kiest u voor een hybride warmtepomp, waarbij de cv-ketel te hulp schiet op koude dagen, dan is het vervangen van uw radiatoren in de meeste gevallen niet nodig. Bij de all-electric warmtepomp ligt dat anders. Daarvoor zijn speciale radiatoren met een grotere capaciteit of vloerverwarming nodig.

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Helaas zijn niet alle woningen in Nederland al geschikt voor een all-electric warmtepomp. De meeste huizen die vóór 2000 zijn gebouwd moeten eerst worden voorzien van (meer) isolatie. Een huis dat ná 2000 is gebouwd, kunt u in de meeste gevallen probleemloos verwarmen met een all-electric warmtepomp. Sinds een paar jaar zijn nieuwbouwhuizen vrijwel allemaal zo goed geïsoleerd dat ze geschikt zijn voor een all-electric warmtepomp. Een hybride warmtepomp kan al geplaatst worden in een huis met matige isolatie en radiatoren.

Of je huis geschikt is voor een warmtepomp hangt af van verschillende factoren.

Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 • Isolatie: Een goed geïsoleerd huis is essentieel voor de efficiëntie van een warmtepomp. Goede isolatie zorgt ervoor dat de warmte die door de warmtepomp wordt geproduceerd, beter wordt vastgehouden in het huis, wat resulteert in lagere energiekosten en een hoger comfortniveau. Als je huis slecht geïsoleerd is, kan het nodig zijn om eerst te investeren in isolatie voordat je een warmtepomp installeert.
 • Warmteafgifte systeem: Het type warmteafgifte systeem in je huis kan van invloed zijn op de geschiktheid van een warmtepomp. Warmtepompen werken het beste in combinatie met systemen zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren, die efficiënter warmte kunnen verspreiden bij lagere temperaturen. Als je huis al een dergelijk systeem heeft, kan het gemakkelijker zijn om een warmtepomp te installeren.
 • Beschikbare ruimte: Warmtepompen vereisen meestal wat ruimte voor de installatie van de buitenunit. Als je een kleine tuin hebt of beperkte buitenruimte, kan dit een beperkende factor zijn bij het kiezen van een warmtepomp.
 • Warmtebron: De beschikbaarheid van een geschikte warmtebron in de omgeving van je huis is een belangrijke factor. Als je bijvoorbeeld in een stedelijk gebied woont waar weinig ruimte is voor een grondbron of waar luchtkwaliteit een zorg kan zijn voor een lucht-luchtwarmtepomp, dan kan dit de keuze beïnvloeden.
 • Financiële overwegingen: De initiële kosten van het installeren van een warmtepomp kunnen hoger zijn dan die van traditionele verwarmingssystemen. Het is belangrijk om de kosten en mogelijke terugverdientijd zorgvuldig af te wegen tegen de potentiële energiebesparingen en eventuele financiële voordelen, zoals subsidies of belastingvoordelen.

Om te bepalen of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp, is het raadzaam om KTS te contacteren. Wij voeren een grondige beoordeling uit van je huis en geven advies over de meest geschikte warmtepomp opties voor jouw situatie.

Wat is het verschil tussen een hybride en een all-electric warmtepomp?

Een all-electric warmtepomp verwarmt een woning zonder hulp van een ander verwarmingssysteem. Een hybride warmtepomp heeft die hulp wél nodig. In zo’n systeem zorgt de
elektrische) warmtepomp vrijwel het hele jaar voor voldoende warmte in huis. Op héle koude dagen lukt dat niet en moet de cv-ketel bijspringen. Een all-electric warmtepomp
is in de praktijk mogelijk in een woning die goed geïsoleerd is. Met een hybride warmtepomp bent u (nog) niet van het gas af, maar maakt u uw huis wél een stuk duurzamer. Het
gasverbruik voor verwarming ligt met een hybride warmtepomp zo’n 50 tot 70% lager dan met alleen een cv-ketel.

Hoeveel geluid maakt de buitenunit?

In 2021 zijn de wettelijke normen voor het geluid van buitenunits aangescherpt. De buitenunit mag bij de buren niet meer dan 40 dB aan geluid produceren. De warmtepomp-buitenunits die KTS levert en installeert, blijven vanzelfsprekend binnen die wettelijke norm. De plaats en de manier waarop u de buitenunit laat bevestigen, hebben invloed op het geluidsniveau. KTS helpt en adviseert u bij het vinden van een geschikte plek.

Heeft een warmtepomp een hoger of een lager rendement dan een cv-ketel?

Het rendement van verwarmingstoestellen kunnen we vergelijken met behulp van de Coefficient of Performance (COP). De COP laat de verhouding zien tussen de hoeveelheid energie die een systeem verbruikt en de warmte die we daarvoor terugkrijgen. De COP is de geleverde warmte (in kWh) gedeeld door de benodigde energie (in kWh). Bij de verbranding van gas in een cv-ketel gaat energie verloren. De COP van de cv-ketel is daarom lager dan 1. Een moderne hr-cv-ketel, met een rendement van 89% heeft een COP van 0,89. Bij de
warmtepomp ligt dat anders; die kan wel een COP hebben van 4 of 5. In dat geval levert iedere kWh elektriciteit dus het viervoudige of vijfvoudige aan warmte op.

Werkwijze

Welke werkwijze hanteren wij?
 1. Onze adviseur komt eerst langs om de situatie te bekijken en de ideale positie te bepalen van de binnen en buiten unit.
 2. Daarna ontvangt u een offerte met omschrijving van de werkzaamheden en de kostprijs.
 3. Na akkoord wordt de airco of warmtepomp in bestelling gezet.
 4. Zodra de airco of warmtepomp geleverd is bij KTS en er een datum voor montage bekend is, nemen wij contact met u op om te bespreken of de montagedatum schikt.
 5. Op de dag van montage staan de monteurs bij u aan de deur met de bestelde unit.
 6. U bespreekt eerst samen wat er afgesproken is met de adviseur, zodat de unit altijd naar wens gemonteerd wordt, zowel buiten als binnen. Na oplevering stellen de monteurs de airco of warmtepomp in bedrijf en volgt er een goede uitleg.
 7. Als alle werkzaamheden naar tevredenheid zijn verlopen en de werkbon afgerond is ontvangt u deze automatisch in de mailbox.
 8. Binnen een aantal dagen zal de factuur volgen.
 9. Mochten er na de montage nog vragen zijn dan kunt u altijd contact opnemen. Wij zullen uw vraag zo goed mogelijk beantwoorden.

Financieel

Wat is de betaaltermijn?
 • Particulier: KTS hanteert een betaaltermijn van 14 dagen, tenzij anders is overeengekomen.
 • Zakelijk: KTS hanteert een betaaltermijn van 30 dagen, tenzij anders is overeengekomen.
Zijn er kosten verbonden aan een onderhoudsbeurt van mijn installatie?

Ja, per installatie hanteren wij een vaste prijs voor het onderhoud. De prijzen kunt u opvragen via kantoor: Info@kts-schreurs.nl of 077-2083179.

Hoe kan ik betalen?

U betaalt, nadat u de factuur heeft ontvangen, het factuurbedrag via uw bank aan KTS.

Wanneer ontvang ik de factuur?

U ontvangt de factuur nadat de werkzaamheden zijn afgerond, tenzij anders is overeengekomen.

Garantie

Hoeveel garantie zit er op een warmtepomp?

Op een warmte pomp zit 1 jaar all-in garantie en 3 jaar garantie op onderdelen vanuit Daikin.

Er is een uitbreiding op garantie mogelijk via Daikin Nederland. Vraag ons naar de voorwaarden.

Hoeveel garantie zit er op een airco?

Op een airco zit 1 jaar all-in garantie en 5 jaar garantie op onderdelen vanuit Daikin.

Subsidie

Hoeveel is de subsidie?

Dit is afhankelijk van het type installatie. https://www.rvo.nl/ heeft een lijst met de subsidiebedragen op de site staan. Als uw warmtepomp op de meldcodelijst staat, ziet u daar het voorgestelde subsidiebedrag.

Let op: KTS zal zich inspannen om u te informeren of er subsidieregelingen zijn welke aangevraagd kunnen worden. KTS kan en zal geen sluitend antwoord kunnen geven of u voldoet aan de voorwaarden voor de van toepassing zijnde subsidieregeling, of de subsidieaanvraag tijdig is ingediend, dan wel of de subsidiepot al dan niet gevuld is. U dient, eventueel na het inwinnen van advies van een gespecialiseerde subsidieadviseur, op eigen verantwoordelijkheid de subsidieaanvraag te verzorgen.

Kan KTS de subsidie voor mij aanvragen?
 • Particulier: KTS kan geen subsidie voor u aanvragen, i.v.m. de privacy mogen wij dit niet. Wij kunnen u uiteraard wel ondersteunen in dit proces.
 • Zakelijk: KTS kan u doorverwijzen voor het aanvragen van zakelijke subsidies naar een derde partij.
Waar vind ik de meldcode?
 • Particulier: De meldcode vindt u op de factuur.
 • Zakelijk: De meldcode vindt u op de offerte.
Wat heb ik nodig om subsidie aan te vragen?
 • Particulier: Voor de aanvraag van de subsidie heeft u de factuur van de installatie nodig, de meldcode en het bewijs van betaling. Het bewijs van betaling kunt u in uw bankomgeving downloaden.
 • Zakelijk: Vóór de aanvraag van de subsidie heeft u een ondertekende offerte nodig en de meldcode.
Wanneer heb ik recht op subsidie?
 • U gebruikt de warmtepomp voor ruimteverwarming of tapwaterverwarming.
 • U bestelt de warmtepomp bij een erkend bedrijf en laat deze door een erkend bedrijf installeren.
Hoe vraag ik subsidie aan?
 • Particulier: Subsidie vraagt u aan nadat KTS uw warmtepomp heeft geïnstalleerd. U ontvangt, na installatie, de factuur met uw meldcode. Via https://www.rvo.nl/ kunt u met uw DigiD het stappenplan doorlopen.
 • Zakelijk: U dient voorafgaand aan de installatie de subsidie aan te vragen. Met uw geaccordeerde offerte vraagt u via https://www.rvo.nl/ de subsidie aan. Nadat u goedkeuring heeft gekregen van https://www.rvo.nl/ geeft u KTS de opdracht voor het installeren van de installatie.